Weboldalunk cookie-kat használ szolgáltatásaink biztosításához. További információ

Miből készül a zokni?

Miből készül a zokni?

A zokni ma már szinte mindenki számára elengedhetetlen viselet akár hétköznapról, akár hétévégéről beszélünk. Napjainkban már ez is a meghatározó ruhadarabok közé tartozik. Szerencsére már számtalan színű, fazonú, márkájú, anyagú és mintázatú zokni közül válaszhatunk, melyek segíthetnek feldobni akár egy hétköznapibb szettet vagy kissé bolondosabbá tehetik az átlagosabb viseleteket.

A leggyakrabban felmerülő kérdés nem más, mint hogy milyen anyagból is készül a tökéletes zokni. Ez annak is köszönhető, hogy ma már ezer meg ezer anyagból készíthetnek zoknit, melyek közül nem feltétlenül nyújt mindegyik a megfelelő komfortérzetet, hisz van, amibe sokkal hamarabb beleizzad az ember lába, de ezerszer jobban mutat, mint egy tökéletes kényelmet biztosító zokni. Míg korábban inkább az egyszínű, ma már inkább a mintás zoknik hódítanak, melyek nagy része kilátszik a cipőből.

A leggyakrabban használt anyag a pamut, amit az egyik legrégebben termesztett növényből, a gyapotból készítenek. A pamutot a gyapot cserje magjait körülvevő finom szálak adják. Ezt már több ezer éve használják fel különböző textil tárgyak, ruhák készítéséhez. Ez az anyag rendkívül jó nedvszívó, valamint kiemelkedően jó légáteresztő emiatt szinte 100%-os kényelmet biztosít akár egész napos viselés esetén is. A pamut értékét a szálak hosszúsága és vastagsága adja meg. Minél vékonyabb és hosszabb szálú az adott pamut, annál értékesebb, ugyanis ettől függ rugalmassága és az, hogy mennyire strapabíró. Gyakran szokták keverni mesterséges szállakkal, hogy kitolják tartósságát, ám ezzel természetesen a minőség csökkenése is együtt jár.

 

 

Egy másik igen népszerű anyag a bambusz, ami hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a pamut, viszont ökológiai lábnyoma jelentősen kisebb. Ez ugyan csak nem régiben terjedt el, viszont egyre népszerűbbé válik. Kellemesen lágy tapintású, valamint maximális kényelmet biztosít. Jól szellőzik és kiváló nedvszívóképességgel bír.

Ami talán az egyik legkevésbé kedvelt anyag, legalább is zoknik terén, az nem más, mint az elasztán. Ez volt az első olyan anyag, mellyel helyettesíteni tudták a természetes alapú gumit. Ez egy hihetetlenül rugalmas szál, mely alap állapotának akár hatszázszorosára is ki tud nyúlni. Az elasztán tartalmú zokniknál általában más műszálakat is belekevernek az anyagba.  Általában maximum 2-5%-ban tartalmazzák a pamut zoknik. Így érhető el, hogy a puha, rendkívül jó nedvszívóképességgel bíró zoknik, rugalmasak is legyenek egyszerre.

Leginkább picikorban fontos, hogy megfelelő minőségű zoknit válasszunk babánknak, hisz neki még inkább irritálhatják a mesterséges, műszálas anyagok a bőrét, de azért felnőtt korban is érdemes figyelni rá, hogy milyen anyagot választunk.