Weboldalunk cookie-kat használ szolgáltatásaink biztosításához. További információ

Hihetetlen tények a zoknikról

Hihetetlen tények a zoknikról
A zokni ruhatárunk alapvető részét képezi, és azon kevés ruhadarabok egyike, amelyeket mindennap viselünk. Te tudtad például, hogy az első zoknit a barlanglakók hordták, és hogy a római légiósoknak köszönhetjük a „trendi” zokni-szandál kombót?

Fogadni mernénk, hogy sok olyan lenyűgöző zoknitény van, amelyeket még nem tudsz. Íme néhány kedvencünk:

 

A világ legrégebbi zoknija lábujj közötti volt

A legrégebbi ismert zokni 1600 éves, és a 19. század végén tárták fel egy Nílus-parti görög kolónia temetkezési helyén, Egyiptom középső részén. A zokni vörös gyapjúból készült, és lábujj közötti volt, így szandálhoz is tudták hordani.

A „zokni” szó római eredetű

A zokni (angolul: sock) szó a latin „soccus” szóból származik, ami egy bő szabású papucs volt, amelyet a római komikus színészek viseltek.

 

Az ősemberek viseltek először zoknit

A szakértők úgy vélik, hogy az első zoknit barlanglakók hordták, akik állatbőrt tekertek a lábuk köré, és a bokánál megkötötték. Az állati szőrméket néha extra melegítésre használták.

 

A görög szőrzokni

Jóval azelőtt, hogy a mai zoknihoz és harisnyához használt anyagok fejlődése megtörtént volna, a görögök is szerettek volna valamit viselni a lábukon. Tehát egész egyszerűen állatbundát használtak, ami ráadásul melegítette is a lábukat.

 

Az ókori rómaiak követték el az első divatbakit

A yorkshire-i régészeti ásatás során talált római szandál szögén a rozsda olyan anyag szálait tartalmazta, ami arra utalt, hogy zokniszerű ruhadarabot viseltek. Igen, ez így van: a római légiósok követték el a legmodernebb divatbűnözést, és zoknit hordtak szandállal!

Az elveszett zoknik évente több, mint 100.000 forintba kerülhetnek

Az eltűnt zoknik többé nem nevetség tárgya ugyanis 2011-ben kutatók megállapították, hogy egy átlagos négyfős család évente 60 zoknit veszít el, ami összesen több, mint 100.000 forint veszteséget jelent. Azt viszont nem tudják megmondani, hogy hova a fenébe tűnnek el.

 

A fiatal férfiak 82%-a hetente legalább egyszer visel furcsa zoknit

Egy felmérés során a kutatók megállapították, hogy az elveszett zoknik rejtélye eredményezi a fiatal férfiaknál, hogy 82%-uk hetente legalább egyszer szokatlan zokniban pompázik.

Azok az emberek, akik felemás zoknit viselnek, nagyobb valószínűséggel házasok

Gyakrabban fordul elő a házasoknál, hogy sötétben öltözködnek azért, hogy ne ébresszék fel házastársukat. Ez azt eredményezi, hogy véletlenül eltérő színű zoknit vesznek fel.

 

Létezik egy zokniszín etikett

A hagyományos etikett útmutatók szerint a zokni színének meg kell egyeznie a cipő és/vagy nadrág színével, de igazából a zokni színének legalább egy árnyalattal sötétebbnek kell lennie a nadrágnál és egy árnyalattal világosabbnak a cipőnél.

 

Az első kötőgépek zoknikhoz készültek

Amikor 1589-ben feltalálták a kötőgépet, ezzel csökkentették a zoknik kézzel történő kötésének idejét. A gép a kézi kötéshez képest nyolcszor olyan gyorsan tudott kötni.

 

A zokni valaha a gazdagságot szimbolizálta

Sok más anyagi javakhoz hasonlóan a zokni egykor a társadalom felső rétegét jelképezte. A gazdagok drága térdzoknit viseltek és zoknijuk minél több selymet tartalmazott, annál magasabb volt viselőjének a státusza. Ez segít megmagyarázni, hogy egy szép pár zokni miért népszerű karácsonyi ajándék még mindig.

 

Miért kell egyáltalán zoknit viselnünk?

A zokni fő funkciója, hogy elvezeti lábunkról a nedvességet, ami akár fél liter is lehet naponta. Ezenkívül megvédi lábunkat a dörzsöléstől és a dörzsölésből eredő hólyagok kialakulásától, és segítenek megakadályozni a kellemetlen szagokat okozó baktériumok kialakulását.

 

A Topp webshopban nemcsak szuper minőségű és stílusú női és férfi zoknikat találhatsz, hanem válogathatsz egyéb termékeink között is, úgy mint bébi zoknik, baba kiegészítők, harisnyák.