Weboldalunk cookie-kat használ szolgáltatásaink biztosításához. További információ

Az időtálló harisnya titkai

Az időtálló harisnya titkai

Minden nő életében előfordult már, hogy reggel előkapja a fiókból a szoknyájához leginkább illő harisnyát, de felhúzás közben elszakad a nagy sietségben. Ismerős? Ez nagyon bosszantó tud lenni, és biztos, hogy mindig pont akkor történik, amikor egy fontos eseményre készülünk. Ilyenkor vagy felhúzunk egy másik harisnyát, amihez persze egy másik szoknya kell, vagy elszaladunk gyorsan vásárolni egy új harisnyát. Hogy mégegyszer ez a borzalom ne történjen meg veled, egy csokorba gyűjtöttük tippjeinket, amelyek segíthetnek elkerülni a baleseteket és meghosszabbíthatod harisnyád élettartamát is.

A harisnya tartósságát számos tényező befolyásolja:

Megfelelő méretválasztás: Ha túl kicsi a harisnya, akkor nagyobb eséllyel fog megszakadni és az anyagnak sem tesz jót, ha túlságosan feszül. Túl nagy méret esetén pedig könnyebben lecsúszhat vagy redőkbe gyűrődhet. A harisnyák csomagolásán feltüntetett mérettáblázat segít kiválasztani a tökéletes méretet. Ehhez harisnyanadrág esetén a magasságunkra, derékbőségünkre és a csípőméretünkre van szükség. Combfixnél a belső lábhosszra és a comb körméretére lesz szükséged. Ezeket mindenképpen mérd le otthon, mielőtt elindulsz harisnyabeszerző körútra. Némely gyártó csak a magasság és a testsúly alapján méretezi harisnyáit. Ha 2 méret között vagy, érdemes az anyagösszetételt is elolvasni. Sok esetben egy rugalmasabb anyagú harisnyából a kisebb méret is elég lehet, mígy egy nylon harisnyából nagyobbat kell vásárolnod.

Körömápolás: Harisnyafelvételnél mindig ügyeljünk arra, hogy kezünk ápolt, hidratált legyen, körmeinken ne legyen repedés. Elég egy apró száraz, kiálló bőrdarabka vagy egy picit berepedt köröm és máris kész a baj.

Kíméletes mosás: Mossuk a harisnyákat kézzel vagy mosógépben a kímélő programot választva hideg vagy langyos vízben. Használjunk enyhe mosószert, és kerüljük a durva kezelést, például a dörzsölést, csavarást vagy a szárítógépben való szárítást. Használjunk mosóhálót vagy mosózsákot, hogy elkerüljük azt, hogy mosás közben harisnyánk beleakadjon egy másik ruhánkba. Mosás után ne szárítsuk napon vagy fűtőtesten, mert a túl nagy meleg roncsolja a harisnya szálait.

Plusz tippek a hosszabb élettartamért

Ha azt szeretnénk, hogy harisnyánk minősége sokáig tartson, minden este, miután levettük, tegyük hideg vízbe és hagyjuk benne ázni egész éjszaka. Reggel nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, és tegyük ki száradni.

Az újonnan vásárolt harisnyánkat is érdemes kicsit beáztatni: hideg vízben kb. 10-15 percig áztatva a szálak felfrissülnek, rugalmasabbak lesznek és kevésbé fognak szakadni.

Ha megtaláltuk a megfelelő harisnyát, érdemes belőle többet is vásárolni, hogy ha az egyik elszakadna, kéznél legyen a másik.

A fagyasztás egy olyan technika, amelyről mindenki beszél, de nem sokan merték még kipróbálni. Ez abból áll, hogy az új harisnyádat a dobozból kivéve egyből tedd be a mélyhűtődbe és csak használat előtt vedd ki. Kiolvasztás után fel is veheted. Ezzel a módszerrel elvileg erősítheted a harisnya szálait. Használat után érdemes beáztatni, így tovább edzed a harisnyádat.

Egy másik módszer alapján a harisnya megvételekor kell beáztatni és utána bezacskózni. Ezután mehet a fagyasztóba egy éjszakára. Másnap reggel kiolvasztjuk, megszárítjuk és fel is vehetjük vagy mehet a fiókba a következő alkalomra.

S.O.S. szervíz

Több praktika is létezik a felszaladt szemek gyors javítására. Talán a legismertebb közülük a körömlakk és a hajlakk. Ezeknek a módszereknek az a lényege, hogy össze kell csípni a felszaladt részt, bekenni átlátszó körömlakkal vagy befújni hajlakkal, megvárni míg megszárad, és aznap már nem kell agyalnod a harisnyádon. Ezzel a technikával megakadályozhatjuk a további szakadást. Ez egy ideiglenes megoldás, de hatásos! Ha harisnyában indulsz el otthonról, egy színtelen körömlakk mindig legyen nálad, ez tuti elfér egy kis táskában is!

Megoldás lehet még az elszakadt rész összevarrása is, de ha nincs nálad tű és cérna, akkor ez kivitelezhetetlen sajnos.

 

És persze a legjobb megoldás az új harisnya megvásárlása, amit könnyedén megtehetsz, ha ellátogatsz webshopunkba, ahol többféle méretben, színben és vastagságban kínálunk prémium minőségű harisnyákat.